Jak zrobić ryż preparowany?
Ryż preparowany jak zrobić – ciekawostka
Siedzisz w domu i nagle dopada Cię ochota na coś do chrupania? A może zbliża się impreza i chcesz przygotować samodzielnie ulubione przekąski? Jeśli tak jest, możesz postawić na ryż preparowany, nazywany też dmuchanym. Z pewnością większość osób zna go jeszcze z dzieciństwa. Może zatem warto ożywić wspomnienia i sięgnąć po ten wyjątkowy przysmak? Z tego tekstu dowiesz się, jak samemu przygotować ryż preparowany i jak możesz go wykorzystać w kuchni.
Ryż preparowany: jak zrobić chrupiącą przekąskę
Wbrew obawom przygotowanie ryżu preparowanego nie jest trudnym zadaniem. Wymaga jednak odrobiny czekania, więc warto na wstępie uzbroić się w cierpliwość. Poniżej krok po kroku przedstawiono proces samodzielnego tworzenia dmuchanych ziarenek:
- Krok 1.: Przepłukaj dokładnie klasyczny ryż pod zimną wodą.
- Krok 2.: Ugotuj całość ryżu w osolonej wodzie. Po zagotowaniu powinien przez około 20 minut pozostawać pod przykryciem.
- Krok 3.: Odcedź ryż na sitku i poczekaj na odsączenie, a później rozsyp go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Krok 4: Pozwól ryżowi całkowicie wyschnąć, a następnie przełóż go do piekarnika nagrzanego do 110° C. Niech spędzi tam od 1,5 do 2 godzin, gdzie w pełni się wysuszy.
- Krok 5.: Po wysuszeniu partiami wrzucaj ryż do rondelka z nagrzanym olejem. Po pewnym czasie ziarenka zaczną strzelać – oznacza to, że zwiększają swoją objętość, a ich struktura zmienia się na chrupką.
- Krok 6.: Wyłów gotowe dmuchane ziarenka i ciesz się ich smakiem, gdy lekko ostygną.
Jak widzisz, proces przygotowania ryżu preparowanego nie jest skomplikowany. W końcowej fazie przypomina robienie popcornu. Nie wymaga też specjalnych sprzętów czy użycia dodatkowych produktów, więc każdy bez problemu może stworzyć taką przekąskę w swoim domowym zaciszu.
Jak można wykorzystać ryż preparowany?
Ryż preparowany to bardzo wdzięczny produkt, którego można używać w kuchni na wiele sposobów. Sprawdź, jakie ma zastosowanie.
Zamiennik chipsów i popcornu
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że ryż preparowany to świetna przekąska sama w sobie. Nadaje się świetnie na imprezy z dziećmi, wieczory filmowe oraz każdy inny moment, w którym ma się ochotę coś pochrupać. Ze względu na brak dodatków czy barwników jest to znacznie zdrowsza opcja niż klasyczne chipsy czy popcorn, które co do zasady są bardziej kaloryczne.
Batoniki z ryżu preparowanego
Chociaż dmuchane ziarenka są smaczne osobno, można także próbować je połączyć, tworząc pyszne batoniki z ryżu preparowanego. Najczęściej do tego celu używa się płynnego karmelu, który po czasie zastyga, scalając uformowaną wcześniej masę. Alternatywą jest wykorzystanie czekolady lub mieszanki miodu i masła orzechowego.
Cała procedura pozwalająca stworzyć batoniki z ryżu preparowanego opiera się na przygotowaniu (podgrzaniu) produktu, który w normalnej temperaturze lub po schłodzeniu tężeje. Nim proces ten nastąpi, wystarczy dorzucić kilka garści ryżowych ziarenek i rozlać całość do foremek bądź wyłożyć na papierze do pieczenia. Następnie trzeba uzbroić się w cierpliwość, czekając aż wszystko zastygnie razem. Później natomiast można już śmiało skosztować gotowej przekąski.
Chrupiąca wkładka do wypieków
Okazuje się, że ryż preparowany to również świetny dodatek do ciast czy babeczek. Dorzucenie go między warstwy masy czy posypanie nim tynku pozwala nadać wypiekom nową, ciekawą strukturę. Dzięki temu da się czerpać jeszcze więcej przyjemności z jedzenia.
Z racji tego, że ryż preparowany ma bardzo subtelny smak, dobrze współgra z innymi składnikami. Sprawdzi się zarówno przy akcentach owocowych, jak i mocniejszych aromatach. Możesz zatem śmiało mieszać go ze śmietanką, czekoladą, karmelem czy pistacją i każdym z tych przypadków uzyskasz satysfakcjonujący efekt.
Podsumowanie
Ryż preparowany to świetny sposób na lekką, chrupiącą przekąskę, która przypomni smaki dzieciństwa i zastąpi kaloryczne chipsy czy popcorn. Dmuchane ziarenka możesz przygotować samodzielnie, postępując krok po kroku zgodnie z instrukcją – od gotowania i suszenia po prażenie w gorącym oleju. Gotowe chrupki możesz zjadać solo, zrobić z nich smaczne batoniki z ryżu preparowanego albo dodać kruche elementy do wypieków, by nadać im ciekawą strukturę.
Taki domowy przysmak to dobry pomysł na szybką, zdrową przekąskę, która sprawdzi się na imprezie, filmowym wieczorze czy jako drobna przekąska w pracy. A jeśli nie chcesz się brudzić, pilnować piekarnika ani czekać na efekty, zawsze możesz sięgnąć po gotowy ryż preparowany od Axpal i cieszyć się tym wyjątkowym smakiem od razu!