Popcorn karmelowy
Popcorn – zdrowa przekąska dla każdego
Różnego rodzaju przekąski często nie są uznawane za element zdrowej diety. Z popcornem jednak jest zupełnie inaczej. Jeśli serwuje się go bez niezdrowych dodatków, wówczas posiada sporo właściwości odżywczych, do których zaliczyć można między innymi błonnik, białko, a także witaminy i minerały. Przekąskę cechuje również niska zawartość tłuszczu oraz cukru, a także brak cholesterolu. Błonnik korzystnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, poprzez wspomaganie prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Popcorn zawiera spore ilości manganu, przez co pomaga w budowie i utrzymaniu zdrowych kości. Charakteryzuje się także wysokim stężeniem polifenoli, które działają jak przeciwutleniacze. Spożywanie tego produktu opóźnia procesy starzenia oraz przeciwdziała powstawaniu chorób zwyrodnieniowych. To doskonała informacja dla wszystkich miłośników popcornu, którzy nie wyobrażają sobie spotkania z przyjaciółmi bez tej pysznej przekąski. Promujemy zdrowe odżywianie, dlatego w naszym asortymencie znaleźć można wyłącznie najwyższej jakości produkty, które wytwarzane są ze starannie wyselekcjonowanych składników, pochodzących ze sprawdzonych i bezpiecznych źródeł.
Przekąski wcale nie muszą być niezdrowe, ważne jednak aby charakteryzowały się odpowiednią jakością. Właśnie dlatego warto zdecydować się na asortyment dostarczany przez Axpal.
Nasz przepis na popcorn karmelowy
Ogromną zaletą popcornu jest fakt, że można go spożywać na najróżniejsze sposoby. Każdy z konsumentów z pewnością znajdzie coś dla siebie. Popcorn nie musi być wyłącznie słoną przekąską. Z powodzeniem można go podać również w słodkiej odmianie. Interesującą alternatywą dla tradycyjnej przekąski będzie popcorn karmelowy. Do jego wykonania idealnie sprawdzi się gotowy popcorn z Małego Beskidu. Dodatkowo potrzebne będą takie składniki, jak:
• 200 g brązowego cukru trzcinowego
• 120 g masła
• 80 g miodu
• około 3/4 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do garnka należy wsypać cukier, sól oraz dodać masło i miód. Całość podgrzewać aż do momentu rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia masy, pamiętając o tym, by co jakiś czas mieszać wszystkie składniki. Kiedy karmel będzie już gotowy, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sodę. Następnie całość trzeba ostrożnie wymieszać. Tak przygotowanym karmelem możemy polać popcorn. W celu uzyskania jeszcze lepszego efektu, całość można delikatnie podpiec w piekarniku w temperaturze około 100 stopni Celsjusza, co jakiś czas mieszając. Na koniec popcorn należy schłodzić. Najlepiej przechowywać go w szczelnym pojemniku.
Dostępne opakowanie 15g 50g