Kuleczki kukurydziane
Popularne i lubiane kukurydziane chrupki goszczą w polskich domach od dziesięcioleci. Znane były już naszym rodzicom a nawet dziadkom, można więc śmiało uznać je za prawdziwą klasykę. To nic innego jak dobrana w odpowiednich proporcjach mieszanka mąki kukurydzianej z wodą, która poddana działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia przemienia się w lekką, puszystą i chrupiącą przekąskę – uwielbianą nie tylko przez najmłodszych, ale też nieco starszych koneserów przysmaków.
Zazwyczaj spożywane są bez dodatków podczas spotkań towarzyskich, oglądania telewizji, czy po prostu dla przyjemności. Jako doświadczony producent kuleczek kukurydzianych dobrze wiemy jednak, że można je z powodzeniem wykorzystać także w kulinarnych eksperymentach.
Chrupki kukurydziane i kuchenne rewolucje
Kuleczki kukurydziane podane z jogurtem, mogą być wartościowym posiłkiem dla dzieci – dostarczając nie tylko węglowodanów, ale też niezbędnej do codziennego funkcjonowania porcji białka. Dorośli z pewnością docenią oryginalne połączenia kukurydzianych chrupek z hummusem lub różnego rodzaju dipami, np. guacamole, pikantnym sosem salsa lub ziołowo-czosnkowym. Pokruszone kukurydziane chrupki to również bezglutenowa alternatywa dla tartej bułki albo lekka, niskokaloryczna posypka do zup, sałatek, zup, ciast, deserów i wielu innych dań.
Kuleczki kukurydziane – dużo smaku, mało kalorii
Kukurydziane kuleczki „Z Małego Beskidu” od Axpala to przekąska nie tylko smaczna, ale też niskokaloryczna. Standardowy przelicznik, czyli 100 g produktu dostarcza zaledwie około ok. 350 kcal – znacznie mniej niż porównywalna porcja chipsów czy popularnych krakersów. Lekkimi kuleczkami można się więc zajadać bez wyrzutów sumienia i obaw o zachowanie smukłej sylwetki. Dodatkowo, ich lekkość sprawia że optycznie porcja wygląda na znacznie większą, dzięki czemu zjadając mniej mamy wrażenie, że zjedliśmy więcej.
Firma Axpal to kreatywny producent kuleczek kukurydzianych, dlatego też wzbogaciliśmy naszą klasyczną przekąskę o owocowy aromat. Nadaliśmy jej również zróżnicowane kształty – klasyczne kulki lub kółeczka. Kolorowe kuleczki kukurydziane „Z Małego Beskidu” od Axpal znajdziesz na sklepowych półkach w poręcznych opakowaniach o masie 50 g lub jako rodzinną mega-pakę 150 g, która wystarczy dla kilkorga milusińskich i ich rodziców na cały wieczór. Nic tylko chrupać!
Na koniec warto wspomnieć, że mąka kukurydziana, będąca głównym składnikiem kuleczek, to naprawdę zdrowy produkt. Wśród jej licznych zalet trzeba wymienić zwłaszcza: dużą zawartość błonnika usprawniającego pracę przewodu pokarmowego, cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, ale też witaminę A, E i PP oraz minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo i magnez. Mąka kukurydziana to również produkt lekkostrawny i naturalnie bezglutenowy. Wytworzone z niej chrupki mogą bez obaw spożywać alergicy, osoby z zaburzeniami żołądkowymi lub jelitowymi, a także chorzy na celiakię.
Kuleczki kukurydziane kuszą smakiem, kolorem i kształtem. Możesz wybrać mega rodzinną pakę (150 g) albo mniejsze opakowanie (50 g). Kuleczki kukurydziane to połączenie smaku tradycyjnych chrupek kukurydzianych i owocowego aromatu. Zaskakują kształtem. Dostępne są w formie tradycyjnych kuleczek bądź ringów. Kuleczki kukurydziane skuszą każdego „Tadka Niejadka”! Chrupanie kuleczek to prawdziwa frajda!