Chrupki kukurydziane skład i kaloryka
Chrupki kukurydziane to popularna przekąska, po którą sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatny smak i lekka struktura sprawiają, że trudno im się oprzeć. Jest to przysmak często wybierany przez osoby będące na diecie oraz szukające lekkostrawnych propozycji. Ale co tak naprawdę kryje w sobie niepozorny chrupek kukurydziany? W tym wpisie weźmiemy pod lupę jego skład i wyjaśnimy, jak powstaje.
Kulki kukurydziane – jak powstają?
Produkcja chrupek rozpoczyna się od starannej selekcji ziaren kukurydzy. Produkty pochodzące od renomowanych dostawców dają gwarancję najwyższej jakości. Są one przetwarzane na mąkę. Później dodaje się do niej wodę i inne dodatki, a następnie wypieka tak uzyskaną masę, dzięki czemu zyskuje ona pulchny kształt i lekką strukturę.
Jeśli chodzi o chrupki kukurydziane skład ich różni się nieco w zależności od tego, czy mamy do czynienia z wersją klasyczną czy smakową, wzbogaconą o aromaty.
Chrupki kukurydziane klasyczne: skład
Nasze tradycyjne kulki kukurydziane tworzone są z zaledwie kilku składników. Wszystkie można znaleźć w przeciętnej polskiej kuchni. Podstawową ich listę zamieszczamy poniżej:
- Mąka kukurydziana – chociaż znacznie popularniejsza jest na Zachodzie, coraz częściej stosuje się ją także w rodzimej gastronomii. Stanowi ona podstawę chrupek.
- Cukier – element ten wydobywa z chrupiącej przekąski jej oryginalny smak.
- Sól kuchenna – balansuje cukier zawarty w produkcie, sprawiając, że smak chrupek nie jest zbyt słodki.
- Kwas cytrynowy – służy jako regulator kwasowości, zapobiegając jednocześnie utracie barwy przez produkt.
- Olej rzepakowy – roślinny olej pomaga nadać przekąsce bardziej chrupiącą teksturę i działa jako naturalny konserwant. W wariantach smakowych pozwala na lepsze rozprowadzenie przypraw.
Wskazanych składników można spodziewać się we wszystkich chrupkach kukurydzianych Axpal.
Kolorowe kulki kukurydziane – jakie dodatki zawierają?
Jeśli chodzi o kolorowe chrupki kukurydziane skład ich będzie odrobinę różnił się od wersji klasycznej. Baza wykorzystywana do ich produkcji pozostaje taka sama, jednak do masy przed wypiekiem dodawane są aromaty i barwniki. Dzięki nim każdy chrupek kukurydziany może zyskać wyjątkowy, owocowy smak oraz otrzymać wyrazisty kolor.
Do wyrobu przekąsek Axpal wykorzystywane są między innymi następujące barwniki:
- chlorofil – składnik roślin, nadający produktom zielony odcień
- betanina – substancja pozyskiwana z buraków, odpowiadająca za nadawanie czerwonego bądź różowego koloru
- kurkumina – barwiąca na żółte lub pomarańczowe tony składowa kurkumy
- beta-caroten – występujący w owocach składnik nadający produktom pomarańczowy odcień
- błękit brylantowy – syntetyczny barwnik odpowiadający za niebieski kolor.
Dzięki dodatkowi wspomnianych substancji powstają kolorowe kulki kukurydziane o owocowym smaku.
Jakie wartości odżywcze kryje w sobie chrupek kukurydziany?
Po prześledzeniu składu chrupek, można wskazać ich kalorykę i pożywność. Poniżej znajduje się tabela zawierająca uśrednione wartości odżywcze.
Porcja chrupek | 100 g |
Wartość energetyczna | 350 kcal |
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) | 1,5 g (0,2 g) |
Węglowodany (w tym cukry) | 77 g (0,5 g) |
Białko | 6 g |
Sól | 0,1 g |
Jak widać powyżej, przekąski Axpal stanowią zdrowszą alternatywę dla wielu słodkich i słonych przysmaków, takich jak chipsy ziemniaczane czy maślany bądź karmelowy popcorn. Co więcej, są one źródłem błonnika wspierającego prawidłowe trawienie, a także zawierają cenne witaminy i minerały dostarczające organizmowi wapń, żelazo oraz fosfor.
Produkty zawierają mało tłuszczu, co wpływa na ich zmniejszoną kaloryczność. Dodatkowo, są one w pełni bezglutenowe, dlatego dla wielu osób mogą stanowić dogodne uzupełnienie diety.